حد مجاز شوری آب کشاورزی برای ۷۰ گیاه مختلف

فهرست عناوین مقاله

شوری آب در کشاورزی به مقدار نمک‌ها و مواد معدنی حل شده در آب اشاره می‌کند. حد مجاز شوری آب کشاورزی بستگی به نوع بافت خاک، نوع گیاه کشت شده، وضعیت آب‌های زیرزمینی و سایر عوامل دارد. به طور کلی، گیاهان مختلف مقاومت متفاوتی نسبت به شوری آب دارند.

حد مجاز شوری آب برای کشاورزی به چه عواملی بستگی دارد؟

حد مجاز شوری آب برای کشاورزی چقدر است؟
حد مجاز شوری آب برای کشاورزی چقدر است؟

مقدار مجاز شوری آب برای کشاورزی به عوامل مختلفی بصورت زیر بستگی دارد:

  • نوع گیاه کشت شده: حساسیت یا مقاومت گیاهان مختلف به شوری آب متفاوت است. به عنوان مثال گیاه جو در مقایسه با گندم، مقاومت بیشتری به شوری آب آبیاری دارد.
  • نوع خاک: در خاک‌های با بافت سنگین، اثرگذاری شوری به علت ماندآبی زیاد بیشتر از خاک‌های سبک است. در خاک‌های سبک میزان شستشوی نمک و خارج شدن املاح از محیط ریشه بیشتر از خاک سنگین است
  •  نوع شوری: میزان و نوع مواد معدنی حل شده در آب می‌تواند تأثیر مستقیمی بر تحمل گیاهان داشته باشد. مواد مختلفی مانند سدیم، کلرید، کلسیم، و منیزیم می‌توانند از جمله موادی باشند که میزان شوری آب را تعیین می‌کنند. به عنوان مثال شوری سدیمی اثرات مخرب‌تری نسبت به شوری کلسیمی دارد.
  • مدیریت آبیاری: نحوه و مدت زمان آبیاری نیز می‌تواند تأثیرگذار باشد. مثلاً، آبیاری بیش از حد با آب شور ممکن است منجر به تجمع نمک‌ها در خاک شود.
  • شرایط آب و هوایی: عواملی مانند دما، باد، و رطوبت هوا نیز می‌توانند بر تأثیر شوری آب بر گیاهان تأثیرگذار باشند. به طور کلی، شرایط گرم و خشک باعث افزایش خطرات شوری آب می‌شوند.

با توجه به موارد گفته شده، حد مجاز شوری آب برای کشاورزی باید با دقت مورد ارزیابی قرار گیرد و بسته به شرایط محیطی و نیازهای گیاهان تعیین شود.

حد مجاز شوری آب کشاورزی چقدر است؟

همانطورکه در بالا گفتیم، مقدار مجازی شوری آب آبیاری برای گیاهان مختلف و بسته به شرایط مختلف خاک متفاوت است.

بصورت عمومی شوری مجاز آب آبیاری در کشاورزی کمتر از 3 دسی‌زیمنس بر متر (dS/m) است اما دقت کنید که این مقادیر ممکن است بسته به شرایط و نوع گیاهان تغییر کنند. در ادامه این مقدار برای گیاهان مختلف گزارش شده است.

ابزار آنلاین تبدیل واحدهای مختلف شوری خاک به همدیگر

حد مجاز شوری آب برای گیاهان مختلف زراعی و باغی

در جدول زیر میزان مجاز شوری برای گیاهان مختلف ارائه شده است. مقدار شوری بصورت دسی‌زیمنس بر متر است. در جدول، میزان عملکرد قابل دستیابی در سطوح مختلف شوری آورده شده است.

به عنوان مثال براساس جدول زیر درخت انار، در شوری آب 2.7 عملکرد 100 درصدی حاصل می‌کند. زمانی که میزان شوری آب به 8.6 دسی‌زیمنس برسد، درخت با محدودیت شدید تولید مواجه شده و عملکرد صفر خواهد شد.

حد مجاز شوری برای درختان میوه

نام گیاهعملکرد 100%عملکرد 90%عملکرد 70%عملکرد 50%عملکرد صفر
انار2.73.34.25.68.6
انجیر2.73.34.25.68.6
انگور11.72.74.58
آلبالو0.61.31.52.13.5
آلو1.71.92.32.84
بادام11.41.92.84.5
پرتقال0.91.42.13.46
پسته6.37.18.310.214.2
تمشک11.31.82.54
توت فرنگی0.70.91.21.72.7
خرما2.74.57.31221.2
زردآلو11.31.72.43.8
زیتون2.73.34.25.68.6
سیب1.11.52.23.25.1
شلیل1.11.31.72.53.7
طالبی1.52.43.86.110.7
گردو1.11.52.23.25.1
گریپ فروت0.81.323.35.7
گلابی1.11.52.23.25.1
گیلاس0.61.31.52.13.5
لیمو ترش11.52.33.66.2
هلو1.11.51.92.74.3

میزان مجاز شوری برای گیاهان مختلف زراعی

نام گیاهعملکرد 100%عملکرد 90%عملکرد 70%عملکرد 50%عملکرد صفر
هندوانه1.31.72.334.7
آفتابگردان3.24.56.51016.5
بادام زمینی2.12.42.73.34.4
باقلا1.11.82.84.58
برنج22.63.44.87.6
پنبه5.16.48.311.518
تریتیکاله4.16.710.717.430.7
جو5.36.78.71218.7
جو دوسر3.54.568.513.5
چغندر قند4.75.87.510.316
ذرت1.11.72.53.96.7
روناس2.65.49.516.530.4
سورگوم4.555.66.68.7
سویا3.33.74.256.7
کتان1.11.72.53.96.7
کلزا7.37.88.61012.5
کنف5.466.88.311.1
گلرنگ3.24.76.69.615.7
اسفناج1.32.23.55.710
بادمجان0.71.73.15.610.4
بامیه1.82.43.34.87.8
بروکلی1.92.63.75.59
پیاز بذری0.71.52.84.89
پیاز خوراکی0.81.21.82.95
خیار1.72.22.94.26.8
سیر2.63.13.84.97.3
سیب زمینی1.11.72.53.96.7
فلفل دلمه‌ای11.52.23.45.8
کاهو0.91.42.13.46
کدو خورشتی3.33.94.96.49.6
کرفس1.22.33.96.612
کلم1.21.92.94.68.1
گوجه فرنگی1.72.33.458.4
نخود فرنگی2.32.93.85.48.6
هویج0.71.11.935.4
ذرت علوفه‌ای1.22.13.55.710.2
شبدر11.62.43.86.6
یونجه1.32.23.65.910.5
گندم44.96.38.713.4
لوبیا چشم بلبلی3.33.84.768.8
لوبیا سبز0.711.52.44.2
نیشکر1.12.346.812.4
‫اسفناج1.32.23.55.710
‫بادمجان0.71.73.15.610.4
‫بامیه1.82.43.34.87.8
پیاز خوراکی0.81.21.82.95
‫خیار1.72.22.94.26.8
‫سیر2.63.13.84.97.3

شوری آب چه اثراتی بر کشاورزی دارد؟

شوری آب یا غلظت نمک‌های محلول در آب می‌تواند اثرات قابل توجهی بر کشاورزی داشته باشد:

  • کاهش عملکرد محصول: سطح شوری بالا در آب آبیاری می‌تواند توانایی گیاهان را در جذب آب و مواد مغذی ضروری از خاک کاهش دهد و منجر به توقف رشد، کاهش عملکرد محصول و در موارد شدید، از بین رفتن محصول شود.
  • تخریب خاک: آبیاری با آب شور می‌تواند به مرور زمان منجر به تجمع املاح در خاک شود. این تجمع می‌تواند ساختار خاک را تخریب کند، حاصلخیزی خاک را کاهش دهد و از رشد ریشه گیاه جلوگیری کند و در نهایت بر عملکرد محصول تأثیر منفی بگذارد.
  • به هم خوردن تعادل عناصر غذایی: سطح شوری بالا می‌تواند تعادل عناصر غذایی ضروری در خاک را مختل کند و جذب مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم را برای گیاهان دشوار کند. این عدم تعادل می‌تواند بر رشد و عملکرد گیاه تأثیر منفی بگذارد.
  • تنش اسمزی: آبیاری با آب شور باعث ایجاد تنش اسمزی در گیاهان می‌شود، چون آنها باید انرژی بیشتری را برای جذب آب از خاک صرف کنند. این موضوع باعث کاهش رشد، پژمردگی و افزایش حساسیت به بیماری‌ها و آفات در گیاهان می‌شود.

اگر درباره حد مجاز شوری آب کشاورزی سوال و تجربه‌ای دارید، در بخش پایین به اشتراک بگذارید.

چند ستاره بهمون میدی؟

ستاره پنجم از چپ دارای بیشترین امتیاز!

میانگین 3.4 / 5. تعداد رأی‌: 13

دیدگاه‌های شما

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معرفی آزمایشگاه کشاورزی جدید

در صورتی که آزمایشگاه تخصصی کشاورزی دارید و می‌خواهید اطلاعات آن را در این مقاله درج کنید، لطفاً فرم زیر را تکمیل نمایید.