بعد از گندم، ذرت و برنج، سیبزمینی دارای گستردهترین توزیع کشت در دنیا است. در ایران نیز این محصول از جایگاه ویژهای در تغذیه مردم برخوردار است، مخصوصاً با رشد جمعیت کشور روز به روز بر اهمیت آن افزوده میگردد.
اهمیت توجه به بیماریهای سیب زمینی
میانگین عملکرد سیب زمینی در ایران در سالهای اخیر با کاهش معنیداری مواجه شده است. عوامل مختلفی روی این موضوع تاثیرگذار هستند ازجمله، کاهش منابع آبی، کاهش سطح زیر کشت، خسارات آفات و بیماریها و …
با شناسایی و مدیریت صحیح بیماریها در کشت سیب زمینی تاحد قابل قبولی میتوان عملکرد این محصول استراتژیک را بهبود بخشید.
در این پست، به معرفی مهمترین بیماریهای سیب زمینی خواهیم پرداخت و فایل پاورپوینت بیماریهای سیب زمینی نیز برای دانلود خدمت شما همراهان عزیز ارائه میشود.
بیماریهای مهم قارچی سیب زمینی
تنوع زیادی از قارچها وجود دارند که باعث ایجاد بیماری و خسارت به کشت سیب زمینی و کاهش عملکرد میشوند.
از مهمترین بیماریهای قارچی سیب زمینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفیدک دروغی سیبزمینی یا بادزدگی
- شانکر ریزوکتونیایی و شوره سیاه سیبزمینی
- پوسیدگی خشک فوزاریومی
- بلایت زودرس یا لکه موجی سیبزمینی
- خال سیاه
- پژمردگی فوزاریومی
- پژمردگی ورتسیلیومی
- پوسیدگی صورتی
در فایل پاورپوینت بیماریهای سیب زمینی بهطورکامل به معرفی بیماریهای قارچی سیب زمینی، علائم خسارت، عامل بیماری و مدیریتها بصورت تصویر و متن پرداخته شده است.
بیماریهای مهم باکتریایی سیب زمینی
بیماریهای باکتریایی به عنوان یک تهدید جدیدی برای تولید در مزارع سیب زمینی هستند که باعث کاهش کمیت و کیفیت تولید این محصول میشوند. ازجمله مهمترین بیماریهای باکتریایی پوسیدگی نرم و ساق سیاه و همچنین اسکب هستند که باعث افت معنیدار کیفیت و عملکرد سیب زمینی میشوند.
استراتژیهای مدیریتی مانند تناوب زراعی، رعایت بهداشت زراعی و استفاده از ارقام مقاوم برای کاهش شیوع این بیماریهای باکتریایی، حفاظت از تولید سیبزمینی و امنیت غذایی جهانی بسیار مهم هستند.
بیماریهای مهم باکتریایی سیب زمینی به همراه سایر بیماریهای سیب زمینی در قالب فایل پاورپوینت ارائه شدهاند.
بیماریهای ویروسی سیب زمینی
سیبزمینی گیاهی است که بیش از گیاهان دیگر از ویروسها صدمه میبیند به این علت که اولاً یک بار آلودگی برای یک بوته کافی است که تمام نسلهای بعدی را نیز آلوده نماید، زیرا سیبزمینی از راه غده تکثیر میشود و چنانچه میدانیم ویروسها بهسهولت وارد غده میشوند.
برخی از مهمترین ویروسهای سیبزمینی بهوسیله شتهها بهویژه شته سبز هلو منتقل میشوند. بقیه بهوسیله زنجرهها، نماتدها، قارچها و عصاره گیاهی انتقال مییابند.
از مهمترین بیماریهای ویروسی سیب زمینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ویروس پیچیدگی برگ سیب زمینی (PLRV)
- ویروس PVY سیب زمینی
- ویروس PUVX سیب زمینی
- ویروس PVA سیب زمینی
- ویروس PVS سیب زمینی
- ویروس PVM سیبزمینی
علائم خسارت و مدیریتهای لازم کنترل بیماریهای ویروسی سیب زمینی در قالب فایل پاورپوینت بیماریهای مهم سیب زمینی بصورت متن و تصویر در 76 اسلاید ارائه شدهاند.
نماتدهای سیب زمینی
نماتدهای بیماریزای سیبزمینی در تمام مناطق وجود دارند و تلفات شدیدی به محصول وارد میکند؛ اما بخش زیادی از این خسارت ناشناخته است یا به عوامل دیگر نسبت داده میشود.
چون نماتدها به ریشهها و غدهها حمله میکنند، هیچگونه علامت تشخیصی در اندامهای هوایی گیاه ظاهر نمیشود، به جز رشد ضعیف اندامهای هوایی که از سیستمهای ریشهای ضعیف ناشی میشود. تراکم کمجمعیت نماتد در خاک هیچگونه علامتی را در اندامهای هوایی ایجاد نمیکند، اما ممکن است بازده غدهها را کاهش دهد.
از نماتدهای مهم سیب زمینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نماتد پوسیدگی سیب زمینی
- نماتد مولد غده